יום חמישי, 29 בספטמבר 2016

נשיא לשעבר

נשיא לשעבר
ביל קלינטון הנו אדם נבון, אדם שההיסטוריה תעיד עליו, כי היה נשיא טוב ומעולה, וכל נשיא טוב, סבל אף הוא מחריקות אלו או אחרות. הוא אדם עם מעוף ומכין היטב את שעורי הבית שלו. מיד לאחר שפרש מהמשרד הסגלגל, הופיע באוניברסיטת אוקספורד והימם את אלו באולם ואלו שצפו בהרצאתו אצל הBBC בידע מקיף ומדויק בכל נושא עליו שוחח. מאז ידוע קלינטון כאדם שבדרך כלל לשונו זהירה ומעשיו מחושבים.  אבל, כפי ששגג ביל קלינטון כהיותו נשיא כך יכול הוא לשגות כנשיא לשעבר. וכך עשה.
ביל קלינטון קבע השבוע כי לו היה יצחק רבין חי היה הסכם שלום עם הפלסטינים נחתם תוך שלוש שנים.  שכך לשונו. "לא חלף שבוע אחד מאז, בלי שקיבלתי חיזוק להשקפתי שאלמלא הרצח באותו לילה נורא בנובמבר, בתוך שלוש שנים היה לנו הסכם שלום כולל במזרח התיכון, הסכם בין הישראלים לפלסטינים ובעקבותיו היה נחתם גם הסכם עם סוריה". זו כמובן אמרה יומרנית ומהווה אתגר אינטלקטואלי לא פשוט.  או במילים אחרות, היא הנחה מוטעית. היא מהווה השתעשעות בשאלה מה היה קורה אם. שהלא - אם כל הכבוד ליצחק רבין המנוח - הסכם השלום לא היה תלוי רק בו. יורשו בתפקיד של יצחק רבין, אהוד ברק ביקר בקמפ דיוויד בנובמבר 2000, יחד עם יאסר ערפאת כאורחו של הנשיא לשעבר. ברק הסכים כמעט לכל דרישה של אבו עמר. הוא הסכים להתפשר בעניין ירושלים, בעניין ההתנחלויות, ובעצם הציע לו הסדר שאיש מקודמיו לא העז להציע. זה לא עזר. וזה לא עזר כי ערפת לא היה מעוניין בשלום. זה לא עזר כי ערפת לא יכול היה לנהל מדיניות של שלום. זה לא עזר כי בניגוד לטענתו של הנשיא פרס – מעולם לא הכיר ערפת באופן מפורש במדינת ישראל. זה לא עזר כי ערפת  - לאחר שכבר החל את "דרך השלום" עוד דיבר על גיהאד לשחרור ירושלים, ומכר "לוקשים" – ממש כך - לנוצרים וליהודים בבקשו ליתן פירוש "פילוסופי" לאותו ג'יהאד. פירוש עליו לא העז לחזור בפנותו אל אחיו המאמינים.
היה זה יוסי ביילין שכתב בספרו מדריך ליונה פצועה כי 25 שנה בקשו מנהיגי ישראל מנהיג פלסטיני שניתן לסמוך עליו ומצאו את יאסר ערפת. היה זה לאחר שהראיס איבד את אמונו של הממשל בוושינגטון, היה זה לאחר שהפלסטינים תמכו בסאדאם חוסיין ולאחר שאפילו ג'יימס בייקר [אחד ממזכירי המדינה היותר עוינים לישראל] הודיע שמנהיגות הקיימת של הפלסטינים לא תהא מקובלת יותר בארצות הברית [אמרה שכמובן לא הוכיחה את עצמה]. היה זה עיוורון פוליטי קלאסי של אדם שרבין מאוד לא אהב – אם לדבר בלשון המעטה. אבל היה זה גם יוסי ביילין שמאחרי גבו של רבין – ובברכתו של פרס – החל במסע אוסלו [ולא, לא הייתה זו הפעם הראשונה שבה השר בממשלה ועושי דברו פעלו מאחרי גבו של ראש הממשלה. היה זה פרס כשר החוץ שפעל מאחרי גבו של ראש הממשלה יצחק שמיר, עת ניהל שיחות בלונדון עם המלך חוסיין, כפי שהעיד בין השאר אפרים הלוי – ראש המוסד לשעבר בספרו]. ואף על פי כן "הסכם אוסלו" לא יושם. לא על ידי ממשלות השמאל, ודאי שלא על ידי ממשלות הימין.
היסטוריונים רבים והמובילים בתחומם עסקו בשאלה "מה היה קורה אם". הלורד אלן בולוק, ברברה טוכמן, פול קנדי, ג'ון קנן ועוד. אבל הכל הסכימו כי מדובר בספקולציה. מפני שמאורע היסטורי אינו תלוי באדם אחד, ואינו תלוי במעשה אחד. אלה ההיסטוריונים היו אנשים מאוד חכמים, אבל הם ניחשו ניחוש שלעולם לא נדע אם היה נכון. אזי ביל קלינטון, אדם חכם ללא ספק, מצטרף לשורה ארוכה של אישים מכובדים, שלעתים מנחשים. מנחשים ותו לא. כי השלום היה תלוי גם ברבין אבל לא רק ברבין.


זלי יפה  

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה